Set up connections between two BluetoothBee step by step

wireless communication and related Bees.

Moderators: lily.li, violet, jessie

Icing
Elementary-1
Elementary-1
Posts: 140
Joined: Wed Oct 21, 2009 10:39 pm

Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by Icing » Thu Mar 25, 2010 6:59 pm

As a lot of customers asked about how to use the bluetooth module, here is a concise course which will help you to establish connections between two bluetooth.

-Icing
Attachments
Set up connections between two BluetoothBee step by step.zip
Set up mannual.
(1.55 MiB) Downloaded 9021 times
sscom32E.zip
Serial terminal run on windows.
(351.66 KiB) Downloaded 10182 times

drinkmorejava
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 2
Joined: Mon Apr 19, 2010 5:43 am

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by drinkmorejava » Mon Apr 19, 2010 6:14 am

Icing,

Thank you for posting this, it was extremely helpful; however, I'm still having issues.

I was able to switch to slave mode, change the device name, and pair it as a bluetooth serial device under windows xp and windows 7. However, the device never connects to the computer after it is paired. The status light immediately starts blinking 2times/second after I enter the pin code on my computer, and the module never reconnects with the computer.

Here is what the status light does
Connect VCC to the module: 2 quick blinks/second with little time between blinks
enable inquire (+INQ=1): 2 quick blinks evenly spaced out over a second
enter pin on computer: It appears it might be connected for 1 second, there is a slight pause before a blink, then it starts 2 quick blinks/second with little time between blinks

The manual states that I can enable/disable autoreconnect
+LOSSRECONN=0 Open
+LOSSRECONN=1 Close

I do not know what 'Open' and 'Close' are supposed to mean. Which one enables autoreconnect and which one disables autoreconnect? Whenever I try to change it, I only receive "ERROR"

Thank you,
Chris

Icing
Elementary-1
Elementary-1
Posts: 140
Joined: Wed Oct 21, 2009 10:39 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by Icing » Mon Apr 19, 2010 9:16 pm

Hi Chris,

I tried again some of our bluetooth module(master/slave), and as a result, I did find the "LOSSRECONN" command was not recognized by the module. And also some of them as slave can not be successfully connected by computer . We are so sorry about that, and trying to figure it out as soon as possible.
You may try to set the module as a master, connecting to the computer actively. If it still can't work,
mail it back and we will take a replacement for you.

Sorry again to bring you so much trouble :oops:

All the best,

-Icing

drinkmorejava
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 2
Joined: Mon Apr 19, 2010 5:43 am

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by drinkmorejava » Tue Apr 20, 2010 5:14 am

I got it!

Set the module to master mode
+conn=[enter the bluetooth address of your computer xx,xx,xx,xx,xx,xx] (When I did a search with +inq=1, my computer did not show up)

Your computer will ask for the pin # and install the drivers
Once everything is installed, connect again, same as above (you may not need to do this, but it's what I tried)

On your computer, open up whatever terminal program you use, Putty, Realterm, SSCOM, and open a connection to the primary serial port. (Windows sets up two, a transmit and a receiving, but that primary one does both, normally, the primary is the lower of the two ports)

The connection should start automatically once you open the port. There will be not be a connection if you do not have a terminal program running. If you close the terminal, then try to reconnect, you may get some error, this has to do with the previous connection not timing out yet, just try reconnecting until it works.

All settings on the module are saved automatically, you should be able to cycle it's power, reopen the terminal on your computer, and it should connect again.

FYI: Rx of the bluetooth module goes to Tx of the microcontroller, Tx module goes to Rx microcontroller
Also, if you're connected to a microcontroller and start both at the same time, either put it in reset mode or do not have the microcontroller transmitting, it will lock up the boot sequence of the bluetooth module.

Icing
Elementary-1
Elementary-1
Posts: 140
Joined: Wed Oct 21, 2009 10:39 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by Icing » Wed Apr 21, 2010 10:42 pm

Thank you so much Chris!

Your particular description should help many others who may encounter the same question. In fact,when the module as a slave, it should also be connected by the computer. However, it may fail sometimes, so you need to try many times. If it can't work at last, set the module as a master is also a feasible way.

Regards,

-Icing

miguelx
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 3
Joined: Mon Jul 12, 2010 7:41 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by miguelx » Mon Jul 12, 2010 7:47 pm

Hy,

i have a bluetooth master/slave device.

The device is configured as master, but i have a problem!

I have a laptop pc and a bluetooth master/slave configured as master.

If i try to discover devices using the bluetooth device i find my pc and can connect to the pc, but i want also to do the oposite, but my laptop pc doesn't find the bluetooth module!
How can i put the master device in discoverable mode?

Thanks

Icing
Elementary-1
Elementary-1
Posts: 140
Joined: Wed Oct 21, 2009 10:39 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by Icing » Mon Jul 12, 2010 9:30 pm

How can i put the master device in discoverable mode?
Try to make the buletooth module as a slave by using command \r\n+STWMOD=0\r\n;
Then make the module be inquiredable \r\n+INQ=0\r\n,

At this point, your pc should find the buletooth device!

May this helpful to you, and feel free to ask any quesiton!

Regards,

-Icing

miguelx
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 3
Joined: Mon Jul 12, 2010 7:41 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by miguelx » Tue Jul 13, 2010 9:20 pm

I need to set the module as master!


I have another problem! How can the master connect with 2 or more slaves ??
If i connect to one slave if i try the +conn, the command is interpreted as a string to send to the first slave!!

Icing
Elementary-1
Elementary-1
Posts: 140
Joined: Wed Oct 21, 2009 10:39 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by Icing » Thu Jul 15, 2010 11:13 pm

I need to set the module as master!
The module could not be searched when in master mode. So you must set it to slave.
I have another problem! How can the master connect with 2 or more slaves ??
The master moulde can only connect to one slave at a time.
If i connect to one slave if i try the +conn, the command is interpreted as a string to send to the first slave!!
Try to use command \r\n+STAUTO=0\r\n to forbidden auto-connect the last paired device before the slave device is powering.
So that the buletooth module will be in command mode when powered.

Regards,

-Icing

CrashOverride
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 4
Joined: Mon Aug 02, 2010 5:09 pm

Re: Set up connections between two BluetoothBee step by step

Post by CrashOverride » Mon Aug 02, 2010 5:12 pm

Hello everyone I have a problem I should set it to master links sonop I state that all correct because when I insert the Windows 7 at command responds ok but when I send the command +STWMOD=1 says nothing please help me thanks ;)

Post Reply