No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

info about ReSpeaker series products

Moderators: lily.li, violet, salmanfarisvp, seth.welday

Post Reply
zhaotang
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 1
Joined: Sun Oct 21, 2018 5:50 pm

No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

Post by zhaotang » Sun Oct 21, 2018 6:08 pm

I am using a Respeaker 2mic hat with raspberry zero w. When I used the "aplay music.wav" to play files, I can only get sound from the 3.5mm Audio Jack, but there is no sound from the speaker connected to the JST2.0 Speaker Out. I tried the "alsamixer" to set Param, but nothing changed. Is there a switch to open the channel of JST2.0 Speaker Out? The screen of the alsamixer is showed in the attachment.
Attachments
screen.JPG
screen.JPG (41.6 KiB) Viewed 1584 times

bill.yu
Junior-7
Junior-7
Posts: 735
Joined: Mon Apr 02, 2018 11:05 am

Re: No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

Post by bill.yu » Tue Oct 23, 2018 3:25 pm

Hi there,

there is no switch, plug the speaker to jst2.0 and aplay the wav files. you can hear the voice from speaker.

what kinds of speaker do you use?

you also can plug another usb cable to 2 mic pi hat mic micro-usb port to provide the sufficient power supply for speaker. thanks.

robert972
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 2
Joined: Mon Sep 10, 2018 7:18 pm

Re: No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

Post by robert972 » Thu Nov 15, 2018 1:25 am

I had the same issue but found that I needed to increase the mixer setting for "Playback" in addition to the "Speaker" settings that you show:
Screen Shot 2018-11-14 at 18.21.12.png
Screen Shot 2018-11-14 at 18.21.12.png (28.6 KiB) Viewed 1439 times
I'm using a 4ohm speaker and find that the settings I have (the left-most Speaker setting is the same as the Playback one) work well.

info978
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 2
Joined: Sat Jan 26, 2019 2:21 am

Re: No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

Post by info978 » Sat Jan 26, 2019 2:30 am

I have the same issue. In my case, adjusting alsamixer does not solve the problem. I see no signal from JST2.0 regardless of alsamixer setting. Headphone jack works fine though.

When I run

Code: Select all

aplay -l
I see only 7 subdevices instead of 8. Does that matter? My kernel version is 20181112-1 and I saw no particular error during the installation nor during the boot.

info978
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 2
Joined: Sat Jan 26, 2019 2:21 am

Re: No audio output on Respeaker 2mic hat from the JST2.0 Out

Post by info978 » Sat Jan 26, 2019 6:35 am

Problem was solved after playing with alsamixer a bit and after one more boot. Now everything works as it should be

Post Reply