Page 1 of 2

(TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Fri Jan 29, 2016 9:58 pm
by carl19
Hi,

I have been trying to flash my unit with the firmware for the Arduino IDE. I am following the instructions on the Wiki (http://www.seeedstudio.com/wiki/Arduino ... or_RePhone).

1. I have powered off the unit
2. Started the flasher (called Updatefirmware.exe in the instructions but is called FirmwareUpdater.exe in the download zip file)
3. Click the download button
4. Connect the unit to the USB port
5. I wait, but no download starts and eventually (about 20 to 30 seconds later I get a slow blink of the green light)
6. After 1 minute I get a timout message

I am using Windows 7 Pro 64 bit, on an Alienware laptop.

Please advise how to proceed and get the firmware in place.

thanks

Carl

Re: Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Fri Jan 29, 2016 11:31 pm
by 92421
usb disconnect
rebootshort - no led
firmwareupdater start
choose rephone
klick download
usb connect

if you see flash drive - wrong
if you see com ports - right

thats all

usb disconnect
usb connect
if you see flash drive - drive is empty

now you can upload : RePhone Create Kit VXP
or a aduino sketch
or eclipse ...

Re: Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Sat Jan 30, 2016 12:56 am
by carl19
Thanks for the reply, none of those processes have worked for me.

So I decided to try with another machine. I tried another 64 bit windows machine but no joy. I did finally succeed in updating my firmware with an old Windows XP SP2 32 bit machine.

Once it was updated everything seems to be okay.

Carl

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Sat Jan 30, 2016 1:53 am
by 92421
my os
windows 10 32-bit
on dell laptop

maybe you habe problems with the
mtk usb debug port and
mtk usb modem port ?

the install program do not work on my system
i must install over device manager and
manual call the inf file
over
append legacy hardware
and choose the inf file with the explorer

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Sun Jan 31, 2016 1:34 am
by m.duerr
I had the same problem but after several trials an errors now it works - no reason why.

Maybe these advices help to avoid or overcome the problem:

- install the drivers as admin.

- be shure, that the battery has enough power.

- run "\Arduino_IDE_for_RePhone-master\drivers\mtk\UninstallDriver.exe" to repair driver issues.

Good luck!

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Tue Feb 02, 2016 11:56 pm
by bconstructive
Hello.
I'm in the same situation as the OP. Can't get firmware to flash though. Any ideas?
Hardware appears to working properly. Home screen etc.
Followed driver installation directions step by step.
FirmwareUpdater times out. I've tried and re-tried multiple times.

I'm running Win 7 64bit as admin.

Would anyone who has been successful at updating firmware be kind enough to confirm something for me?

When the RePhone is off(solid red LED) and usb connected the device shows up in device manager under "Network Adapters" as "Alcatel Single RNDIS Interface" and driver details shows two driver files in Windows\system32\drivers\....sys.

When the Rephone is on(blinking Green LED) and usb connected the device shows up in device manager under "Ports" as "MTK USB Debug Port(COM14)" and "MTK USB Modem Port(Com13).

Is this what you are seeing in your system? I'm trying to troubleshoot what might be holding the firmware update process up and not sure what the cause is.

I've also uninstalled and reinstalled the drivers multiple times to no avail.

Thank you for reading.

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Mon Feb 15, 2016 11:13 pm
by bconstructive
Any updates from Seeedstudio on a possible cause for this issue or troubleshooting tips that I can try?
I have two RePhone kits and neither of them will accept a firmware update.
Followed the Arduino IDE tutorial and the Eclipse tutorial to no avail.
In both cases the FirmwareUpdater times out showing no progress.
Not sure if this helps diagnose the problem, but occasionally I get this debug error...

Thank you for reading.

FirmwareUpdater
Assembly Version: 1.0.0.0
Win32 Version: 1.0.0.0
CodeBase: file:///C:/RePhone/Arduino_IDE_for_RePhone-master/hardware/tools/mtk/FirmwareUpdater.exe
----------------------------------------
System.Windows.Forms
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5491 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5485 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------
System.Drawing
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5495 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------
System.Core
Assembly Version: 3.5.0.0
Win32 Version: 3.5.30729.5420 built by: Win7SP1
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Core/3.5.0.0__b77a5c561934e089/System.Core.dll
----------------------------------------

************** JIT Debugging **************
To enable just-in-time (JIT) debugging, the .config file for this
application or computer (machine.config) must have the
jitDebugging value set in the system.windows.forms section.
The application must also be compiled with debugging
enabled.

For example:

<configuration>
<system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

When JIT debugging is enabled, any unhandled exception
will be sent to the JIT debugger registered on the computer
rather than be handled by this dialog box.

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Tue Feb 16, 2016 10:11 am
by chao.zhang
bconstructive wrote:Any updates from Seeedstudio on a possible cause for this issue or troubleshooting tips that I can try?
I have two RePhone kits and neither of them will accept a firmware update.
Followed the Arduino IDE tutorial and the Eclipse tutorial to no avail.
In both cases the FirmwareUpdater times out showing no progress.
Not sure if this helps diagnose the problem, but occasionally I get this debug error...

Thank you for reading.

FirmwareUpdater
Assembly Version: 1.0.0.0
Win32 Version: 1.0.0.0
CodeBase: file:///C:/RePhone/Arduino_IDE_for_RePhone-master/hardware/tools/mtk/FirmwareUpdater.exe
----------------------------------------
System.Windows.Forms
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5491 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Windows.Forms/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.Windows.Forms.dll
----------------------------------------
System
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5485 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System/2.0.0.0__b77a5c561934e089/System.dll
----------------------------------------
System.Drawing
Assembly Version: 2.0.0.0
Win32 Version: 2.0.50727.5495 (Win7SP1GDR.050727-5400)
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Drawing/2.0.0.0__b03f5f7f11d50a3a/System.Drawing.dll
----------------------------------------
System.Core
Assembly Version: 3.5.0.0
Win32 Version: 3.5.30729.5420 built by: Win7SP1
CodeBase: file:///C:/Windows/assembly/GAC_MSIL/System.Core/3.5.0.0__b77a5c561934e089/System.Core.dll
----------------------------------------

************** JIT Debugging **************
To enable just-in-time (JIT) debugging, the .config file for this
application or computer (machine.config) must have the
jitDebugging value set in the system.windows.forms section.
The application must also be compiled with debugging
enabled.

For example:

<configuration>
<system.windows.forms jitDebugging="true" />
</configuration>

When JIT debugging is enabled, any unhandled exception
will be sent to the JIT debugger registered on the computer
rather than be handled by this dialog box.
Hi bconstructive,

Just now we've tried flash the firmware on different operation systems, say win10, win8, win7, win XP, and it all works fine.
We will keep testing and work it out for you.

BTW could you please try this, after successfully installed the driver, connect the Xadow GSM+BLE to computer without the battery connected, then check if you were able to see a COM PORT named 'MTK USB Port' , which keeps jumping out and gone in the device manager. This is the port used to flash the firmware.

Image


Best regards,
Chao Zhang

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Wed Feb 17, 2016 1:05 am
by bconstructive
Thank you for replying Chao. I got the FirmwareUpdater to work! It turns out that in my case(Window7 64bit) I needed to manually install the drivers and use the "usb2ser_Win764.inf" file. Now the Rephone works fine and is programmable through the Arduino IDE as well.

It's a bit embarrassing that I didn't see that note in the tutorial regarding Windows 7 sooner. Perhaps you might consider increasing the font size on that line in case other people run into the same issue. You also could include it in a troubleshooting guide if you have one going.

Thanks again for getting back to me. Now I'm off to have some fun with my new RePhone :D

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Posted: Wed Feb 17, 2016 9:54 am
by chao.zhang
bconstructive wrote:Thank you for replying Chao. I got the FirmwareUpdater to work! It turns out that in my case(Window7 64bit) I needed to manually install the drivers and use the "usb2ser_Win764.inf" file. Now the Rephone works fine and is programmable through the Arduino IDE as well.

It's a bit embarrassing that I didn't see that note in the tutorial regarding Windows 7 sooner. Perhaps you might consider increasing the font size on that line in case other people run into the same issue. You also could include it in a troubleshooting guide if you have one going.

Thanks again for getting back to me. Now I'm off to have some fun with my new RePhone :D
Hi bconstructive,

Thanks for the feedback, I will find a way to highlight those keywords :)

Cheers.