(TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Moderators: lily.li, violet, jessie, chao.zhang

catalinanesia
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 35
Joined: Thu Dec 10, 2015 8:24 am

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Post by catalinanesia » Wed Mar 16, 2016 3:20 am

Hi everyone,
Finally I had success on installing (flashing - on Win XP SP2) the Arduino IDE but now I am stuck on running the "Hello World" example to check if everything is ok.
Here is my steps sequence:
- RePhone with battery attached and ON (I press the button for 2 sec to turn on, Green light lit up stable), USB cable plugged then:
- both ports are listed on Device Manager under COM:
USB Debug Port (Com8)
USB Modem Port (Com7)
- Arduino IDE started and under Tools/Port/COM8 - selected (for Debug)
- Arduino IDE started and under Tools/Board/Rephone - selected
- upload the example code for "Hello World", save the sketch
- click the UPLOAD arrow and the following message appears on the bottom of the IDE: Uploading ... and a GREN loading bar on the right
- the green bar loads close to the end but then it disappear, a white massage appears related to sketch memmory
but after this it gets STUCK on Uploading ... (the green bar not present any more)
- Arduino IDE set under Tools/Port/for COM7 - selected (Modem)
- click the Serial Monitor and is BLANK (white space everywhere), I should see the Hello World message every 100 ms.
- the BAUD Rate is fine 9600 or 115200 (nothing happens at all)

I never get a Uploading DONE message on the IDE (neither after 30 min. of Uploading ... status)

Here is the image with the IDE and Uploading ...
Image

So did the flashing for Arduino IDE worked? I had the OK message (Download Complete. Your device was successfully upgraded) on the Firmware Updater
If I start the RePhone in the Mass Storage it shows up in Windows and is EMPTY

Any help on getting it working is appreciated, thanks!

bconstructive
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 22
Joined: Tue Feb 02, 2016 6:18 am

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Post by bconstructive » Thu Mar 17, 2016 1:26 am

Are you switching com ports prior to opening the serial monitor?
Refer to the hello world tutorial. I believe it's in the re phone for arduino ide guide.
Sketches are uploaded via one port and serial is viewed from another.
MTK USB Debug Port is used for uploading code
MTK USB Modem Port is used for logs, like printing messages in the serial monitor with Serial.println()
If you load the sketch with the wrong port selected it will hang.

catalinanesia
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 35
Joined: Thu Dec 10, 2015 8:24 am

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Post by catalinanesia » Thu Mar 17, 2016 2:37 am

Thanks! bconstructive,

Here are my steps: (RePhone with battery and ON (steady green LED) attached to USB, XP will show the 2 new COM ports 8 and 7)
- open Arduino IDE
- open the sketch
- board set to RePhone
- Tools and set the COM port to DEBUG (COM8)
- Click the Upload button
- it shows the message Uploading ... and the green status bar on the left but the bar does not complete full 100%, then it shows a text in white at the bottom "Sketch uses 37,896 bytes (0%) of program storage space. Maximum is 10,485,760 bytes." and the Uploading ... message will never switch to Done Uploading
- Tools and set the COM port to MODEM (COM7)
- open the Serial Monitor (it is blank) check the Baud rate 115200 is properly set, change from 115200 to 9600 still blank

Theoretically I am uploading and reading the right port but nothing never happens ...
In the IDE under Tools/Programmer the default set is AVRISP mkII - we do not need to change this?


Any other ideas ? thanks

catalinanesia
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 35
Joined: Thu Dec 10, 2015 8:24 am

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Post by catalinanesia » Thu Mar 17, 2016 2:57 am

I have a trial COM port monitor (Eltima) and it shows some activity on the COM's either on 8 for Debug when I upload or on the 7 for Modem when I open the Serial Monitor ...
but there I can see a ERROR on port 8:
[16/03/2016 14:26:45]
93 IRP_MJ_WRITE - Request transfers data from a client to a COM port (COM8) - 0 bytes of 3
STATUS_INVALID_PARAMETER
I really want my RePhone :((( to work in Arduino ...

Image

catalinanesia
Pre-kindergarten
Pre-kindergarten
Posts: 35
Joined: Thu Dec 10, 2015 8:24 am

Re: (TECH) Unable to falsh Adrunio IDE firmware

Post by catalinanesia » Fri Mar 18, 2016 9:56 am

Yeyyy!!!
Finally is working but on Win7 x64, probably on XP SP2 there is an issue with the COM ports drivers or something ...

Post Reply